Gravad lättrökt morot

Blanchera morötterna hastigt: Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i morötterna och häll av dem direkt i ett durkslag. Kyl morötterna till 4°C. Blanda socker, salt, vitpeppar, senapsfrö, rapsolja och ättika. Vispa tills sockret har löst sig. Tillsätt eventuellt rökaromen och smaka av till önskad styrka av röksmak. Tillsätt dillen. Häll lagen över de blancherade morötterna och vänd runt försiktigt så du får lag över alla morötter.

Låt dra, gärna över natten. Lägg upp som gravad eller kallrökt lax

Till ca 40-50 portioner på buffé
  • 3 kg Hyvlad morot
  • 4 dl socker
  • 1 msk salt
  • 1 krm vitpeppar, grovkrossad
  • 1 msk grovmalda senapsfrön
  • 2 dl rapsolja, kallpressad
  • 1 1/2 dl ättika
  • 1/2 tsk rökarom (om röksmak önskas)
  • 75 g hackad fryst dill
Gravad lättrökt morot